A szombathelyi Isis Big Band 1995 nyarán alakult fiatal, zenekari jazz, swing zene iránt érdeklődő, zömmel amatőr zenészekből, akik a helyi zeneiskola fúvószenekarának voltak tagjai. 1997 óta a zenekar egyesületként működik. A muzsikálás hátteréül szolgáló civil szervezet elnöke a kezdetektől fogva Pintér Róbert.

 

Az együttes névének eredetére vonatkozó általánosan elfogadott elmélet nincsen, mindenesetre nem elhanyagolható körülmény az, hogy szombathelyi együttesről van szó, ráadásul az alapítók a fúvószenekari próbák előtt, alatt, esetleg után számtalanszor pillanthattak rá a próbaterem ablakaiból az utca túloldalán lévő római kori Iseum, azaz az Isis szentély romjaira. Minthogy Isis a többek közt varázslás istennője is volt, így a semmiből létrejövő, mintegy varázsütésre megszülető „nagy együttes” talán joggal vonzódik az antik hölgyhöz.

 

A szombathelyi Isis Big Band az elmúlt másfél évtizedben helyi és országos fesztiválok és rendezvények rendszeres résztvevőjévé vált. A hazai fellépéseken kívül pedig már Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Olaszországban és Németországban is jártak. 2006 óta évente megrendezik a Szombathelyi Big Band Fesztivált, amelyen számos magyar együtteseken kívül Ausztriából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból és Szlovéniából érkezett zenekarokat is láttak már vendégül. A Magyar Jazz Szövetség Big Band Tagozatának minősítésén 2006-ban „B” kategóriában Ezüst diplomát kapott, 2008-ban Krakkóban (PL) a Festiwal Orkiestr Kraków-on Złoty Dyplom-ot, azaz Arany fokozatot, 2012-ben pedig a XII. Budapesti Big Band Találkozón és Fesztiválon “A” kategóriában arany minősítést ért el a zenekar. Évek óta rendszeres fellépője Burgenland legnagyobb fürdőhelyének, Bad Tatzmannsdorf-nak (Tarcsafürdő). 2011-ben lehetősége volt ismét a zenekarnak külföldön is megmutatnia magát. Először szeptemberben Olaszországban, Lecco-ban adhattak nagysikerű koncerteket, majd novemberben egy színvonalas csehországi big band találkozón, a Ceska Lipa-ban megrendezett Meeting of the Swing Big Bands-en képviselhettük hazánkat.